Att fokusera på känsla och attityd,

På mina hundkurser pratar jag ibland om att fokusera på och belöna för önskad attityd.

Vad är då attityd? (wikipedia) Attityd avser inom psykologi en persons medvetna eller omedvetna, öppet visade eller dolda, kognitiva eller emotionella, inställning till något. Till skillnad från personlighet, antas attityder vanligen vara produkter av inlärning eller vara byggda på tidigare erfarenheter. Det gör dem också mer öppna för förändring.

Så hur tänker jag? Jo, du kan under ett träningspass fokusera på att t.ex. belöna för att din hund har ro i kroppen och jobbar på tillsammans med dig. Sedan att det där sättandet blev lite snett, eller fotgåendet inte riktigt blev så precist som du tänkt dig blir underordnat. Kan du belöna upp att din hund jobbar på med ro i kroppen, så kommer precisionen vara mycket lättare att få till i nästa steg.

Då i alla fall jag sällan eller aldrig lyckas att koll på exakt alla parametrar under ett träningspass så växlar jag träningsfokus. Ibland tänker jag extra på attityd (t.ex. ro i kroppen), ibland på att jag vill ha tassarna inom ett visst område som kriterie, att jag vill ha huvudet riktat rakt fram, helheten…

Förutom hundens attityd är förstås min egen attityd nog så viktig! Just nu blir jag fortsatt coachad i tävlingspsykologi, där jag vänder och vrider på vad som händer med mig och mina känslor före ett pass, under ett pass och efter genomfört pass. I tävlingspsykologin har jag även lagt in egen träning då jag tycker det är viktigt att inte bara hålla hundarna i form utan även mig själv. Så igår sprang jag vårruset som uppstart för sommarens löparträning.

Vårruset med text.Bästa känslan? Att jag inte gick ETT ENDA steg, och att det finns möjligheter – om jag tar dem 😉 att springa Tjejmilen på den tid jag har som mål i september.

Ha en fin dag!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.