Belööööning och belöna, belöna, belöna + belöna vid fel mm…

Har varit på kurs med de egna dogsen i helgen = lyx. Det började med en föreläsningskväll på fredagen som sedan följdes av två heldagar. Eva Bertilsson höll i kursen och temat för kursen var ”kul med positioner”. Det var en hel del teori, frågeställningsstunder och diskussioner. Detaljer om vad gör man om det ser ut si och så… Vad händer om man gör si och så… Men också praktisk träning. De flesta deltagarna var aktiva instruktörer och några kom långväga ifrån. Jag upplever att kunskapsnivån var hög och sådär riktigt detaljerat hundnördigt 🙂

Första dagen hade jag med mig Tim och andra dagen Puzzel. Bägge var mycket duktiga och jag känner mig nöjd. Det jag speciellt tar med mig från dagarna är:

Planera och fixa miljön så jag och vovve veerkligen kan gå in i bubblan, och vara i den från det att träningspasset börjar tills det är slut. Det har jag varit rätt kass på emellanåt. Jag spontantränar ofta sådär lite som det blir när andan faller på någon minut här och där… och tar det liksom som det kommer. Det är en bra egenskap att kunna göra det i sig men det vore effektivare att planera passen och så spontanagera om verkligheten ser annorlunda ut än den satta planen. Att istället för att tänka träna moment och stoppa in belöningar tänka: Belööööning, byta till ny belöning stoppa in moment och belöning, belöning… Att hunden alltid är upptagen under passet – antingen med belöning eller med momentet.

Och japp, ni läste rätt: Belöna hunden även när hen gör fel… det går fortare att ta sig till startpunkten (alt. pausplats) igen med en godismagnet eller leksak som hunden ”sitter fast i” än andra alternativ. Dvs. mängden fel minskas. Skillnaden mellan rätt och fel blir: Vid rätt, ge markör för rätt och belöna med bättre och intensivare belöning än vid fel. Vid fel ges ingen rättmarkör. Frågar ni mig och mina dogs så passar det perfekt! Extra tydligt blir det när jag tränar med Puzzel 😉

Skriv flödesschema och torrträna även vid behov. (om det blir så gör så, om det blir det felet gör så… ). Det där med torrträning brukar jag ju pyssla med och jag lovade filma mig och dojan i veckan.

Det jag blev extra glad för var att jag från flera håll fick kommentaren att jag hade ett fint flyt i träningssekvenserna och att det såg bra ut. Sånt är väldigt svårt att se själv och det är lätt för mig att tänka att jag säkert gör massvis med fel. (Jag blev nervös över att bli tittad på av observatörerna, men det kändes bra att få feedback och nervositeten la sig efterhand). Jag var riktigt nöjd över att Puzzel och Tim var så duktiga. De gjorde båda det som jag hoppades på och de verkade ha roligt bägge två. 

Med Tim tränade jag belöööning, byt till gotta, höger ingång med kloss, gotta…, kastad leksak, belööööning till paus. Bara att jobba vidare och komma ihåg att ha gottat i rätt hand redan från början.

Med Puzzel tränade jag med gotta, kastad gotta, hitta mellan, gotta, gotta… tillbaka till paus. (Först testade jag med kampleksak i koppel och skydd på de övre trampdynorna (han kan skada de på konstgräs när ha speedar i svängarna) men han blev störd över dem så då gick jag över till bara gottabelöningar)).

Den övningen jobbade jag sedan vidare på men då istället att hålla positionen mellan. Det gick kanon det med. Det jag ska tänka på är att hålla koll på hur jag har min överkropp. Innan har Puzzel backat lite för snabbt när jag går bakåt men det blev klara framsteg på den pyttestund vi jobbade. Jag ska också tänka på vilket av mina ben jag vill Puzzel ska svara upp på vad gäller backandet. Och tänka på kriterieplan så jag varken går för fort fram eller stagnerar helt.

Puzzel gick också slalom mellan mina ben och det var kul att observatörerna noterade (vilket inte jag såg så tydligt) att Puzzel verkligen tog det andra steget (dvs. att få fortsätta jobba) som en belöning. Jättekul! Bara att jobba vidare med att lägga till flera steg och att jobba från olika startpositioner. Hur vill jag göra med höger/vänster sida om Puzzel startar en bit ifrån mig? Det får jag klura på.

En förutsättning för att kunna jobba med hundarna på detta sätt är att hunden först får lära sig att faktiskt kunna ta och växla mellan olika typer av belöningar. Något jag brukar lägga in i valpkurserna.

En blandning från denna, förra kursen, mina egna erfarenheter och hundinstruktörsutbildningen kommer bli en kanonkul och ändå bättre ihopsatt kombo att använda själv och i de kommande kurserna. Inga jätteändringar, men trevliga tillägg och bland annat ändå mer fokus i bubblan för alla. Nästa helg drar vårterminen igång.

Det var en kort sammanfattning från dagarna 😉

Idag har jag haft lyxen att få lunchen serverad och träffat två väninnor från hundinstruktörsklassen. Trevligt, mysigt – tack! Och kul att träffa Sadies nytillskott Inga. Och Pias kattungar var ju helt gudomligt söta.

20140113_140315 20140113_143410 20140113_143419Trevlig kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.